O našim proizvodima

Med

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nekatara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca.

Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljive šećere – glukozu i fruktorzu  koji su glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15%  vode.

Kristalizacija meda je njegovo prirodno svojstvo, zbog vrlo malog sadržaja vlage, jer u hemijskom smislu, med predstavlja prezasićeni rastvor grlukoze i fruktoze. Zbog, prezasićenosti, tokom stajanja tečnog meda, dovoljno je da stvori kristalić mikro veličine isparavanjem vlage na graničnoj površini tečna i gasovita zračna faza, nastat će inicijalni kristalić, koji će dalje voditi do potpune kristalizacije meda.

Proces rekristalizacije meda (ponovno vraćanje u tekuće stanje) se odvija uz lagano zagrijavanje, radi očuvanja njegovih prirodnih sastojaka, pri čemu temperature ne smije da pređe 35 °C.

Prilikom korištenja meda i vode, treba poštovati pravilo, nikako med, pa voda.

Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom i rastvara se u čaši mlake vode i koristi pola sata pre jela. Najgori način uzimanja meda je progutati ga, a zatim popiti vodu. Med ima veliku specifičnu težinu, padne na dno želuca, oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je. Takvim načinom uzimanja od prisutnih šećera dobijamo kalorije i ništa više.

Ćurokot u medu

Od davnina je poznato da med ima svojs nutritivna i ljekovita svojstva, pa je zbog toga, svakondenva konzumacija meda poželjna zbog jačanja imuniteta organizma.  Međutim, samljeveni čurokot pomiješan s medom, dobije se izvanredna kombinacija, nutritvinih, zaštitnih i hranjivih svojstava proizvoda koji je za organizam učinkovit u jačanju imunološkog sistema i tretmanu mnogih bolesti. Med s čurokotom smanjuje povišen krvni pritisak i time doprinosi zdravom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, doprinosi zdravlju pluća i gornjeg raspiratornog sistema, a pokazao se kao vrlo učinkovit kod liječenja astme i bronhitisa. Med s čurokotom koristi se i kod liječenja bolesnih bubrega te psorijaze kod djece.

  • Odličan je i za liječenje akni, alergija, nadimanja, stomačnih tegoba, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, upale desni te nedostatka koncentracije.
  • Preporučuje se kozumiranje od jedne do dvije supene kašike meda s čurokotom svako jutro, na prazan stomak ili prije obroka.
  • Ukoliko je smjesa jaka, odnosno stvara osjećaj neugodnosti tokom konzumiranje, može se zaliti šoljicom nekog toplog napitka.

Domaći pekmez od divlje jabuke

Pekmez od divljih jabuka je proizvod koji se dobija na tradicionalni način ukuhavanjem soka od divljih jabuka, odnosno samoniklica, I kao sam može se upotrebljavati za

  • Poboljšanje imuniteta organizma
  • Poboljšanje probave,
  • Poboljšanje krvne slike
  • Poboljšanje nivoa željeza u krvi,
  • Čišćenje jetre
  • Pomaže u regulaciji šećera u krvi i regulaciji rada štitne žljezde

Sjemenke u pekmezu, čudotvorna kombinacija

Međutim, kada se pravi kombinacija sjemenki lana, čurokota, suzama i jabukovog pekemza, odna se dobije tzv. Čudotovorna kombinacija koja može doprinjeti opštem zdravstvenom stanju organizama, a posebno treba istaći sljedeće

Kod neadekvatne prehrane, kod jačanja organizima, umjesto raznih vitaminskih I mineralnih preparata, zbog toga što su sjemena bogata, mineralima, kalicijem, željezom, bakrom, cinkom, I dr. kao I vitaminima B skupine, te mononezasićenim kiselinama, omega 3 masnim kiselinama

  • Poboljšanja rada štitne žljezde,
  • Smanjenja triglicerida i holesterola
  • Reguliranja probave, oporavak probavnog sistema
  • Čišćenje organizma, poboljšanja rada jetre,
  • Pomoć kod smanjenja hemoroidalnih tegoba ili njihov potpuni potpuni nestanak
  • Poboljšanje krvne slike, smanjenje anemije itd.
  • Kod mnogih drugih tegoba koje se mogu javljati u organizmu.